Закрити
Немає облікового запису - зареєструйтесь
Забули пароль?
Закрити

Закрити
Кошик0
Пошук
Кабінет0

Подарунок на новосілля

933 0 31.05.2021

Новосілля - подія хвилююча й відповідальна. Сьогодні це свято асоціюється з небувалою радістю з приводу нарешті придбаних заповітних метрів, закінченням проблем, поневірянь і тривог. Сучасне новосілля - тріумф стомленого закупівлями, ремонтами і переїздами людини, фініш на шляху до нового життя. Протилежний погляд мали наші предки, вважаючи новосілля лише її початком. Отже, щоб життя ця була благополучною, зробити поселення в новому будинку потрібно правильно.


Подарунки на новосілля


Будинок із віку століттям був місцем інтимним і священним. Саме слово це давно набуло ширшого значення, ніж просто будівля для проживання. Будинок - це дитяча обитель, сімейний уклад, особиста фортеця, притулок добрих духів. Ще наші предки усвідомлювали, як важливо відчувати себе «вдома» і, в'їжджаючи в житло, хотіли закликати це відчуття за допомогою певних обрядів і ритуальних маніпуляцій.


Слідуючи своїм інстинктам і примітивним віруванням, люди намагалися створити найбільш комфортні умови для проживання в новому місці. Обов'язковою для цього було саме святкування як вираз радості від в'їзду в житло. Вважалося, що, не зазначаючи новосілля, господарі ображають духів будинку.


Проте, гостей на новосілля не запрошували. Закінчивши будівництво, на будинок вішали вінок з квітів, демонструючи оточуючим свою готовність до заселення. Таким чином, знайомі самі приходили привітати господарів і побажати їм щасливого життя на новому місці. Великим успіхом вважалося, якщо першим гостем був шановний добропорядний чоловік.


Першим же поріг будинку переступав найстарший член родини. Цей факт, як не дивно, пояснюється не повагою до його верховенства, а існували повір'ям про злих духів в новому будинку. Ці духи обіцяли швидку смерть першого ввійшов, і в жертву воліли приносити людей похилого віку.


Згодом традиція змінилася. Роль першопрохідців дісталася найзагадковішим тваринам - кішкам. Завдяки їх містичної репутації, вважалося, що коти здатні «домовитися» з недоброзичливими потойбічними силами. Більш того, на них покладалася відповідальна місія пошуку найбільш «чистих» місць в будинку. Там, де кішка влаштовувалася на відпочинок, ставили ліжко або дитячу колиску.


Чи не обходилися і без допомоги інших тварин. У будинок також запускали півня. Цією домашній птиці здавна приписали вміння розполохувати злих духів своїми криками. Світанковий час, супроводжуваний кукурікання, сприймався як перемога світла над темними силами зла.


Найбільш забобонні люди і сьогодні намагаються дотримуватися цих прикмети. Звичайно, в міській квартирі живого півня рідко зустрінеш, але часто власники домашніх улюбленців саме їх першими пускають в необжитий будинок. Повір'я про перший гостя чоловічої статі і зовсім легко здійснити. Може бути, саме тому воно все ще так популярно.


Ще одна прикмета, яка не втратила актуальності в сучасному світі, пов'язана з сакральним значенням хліба. Як в минулі часи, так і сьогодні, гостей прийнято зустрічати з хлібом і сіллю. На новосілля наші предки готували коровай, прикрашаючи його гілками калини і ягодами. Гості також несли в будинок булки, пироги і хліб - як побажання благополуччя і достатку.


Що подарувати на новосілля?


Підсвідоме бажання людей «перенести» затишок і почуття захищеності з нового будинку в старий знайшло форму химерних обрядів і традицій. У колишньому будинку господиня готувала кашу, залишаючи її трохи недовареною, а закінчувала приготування трапези вже в новому житлі. Частина каші насипали домовому, закликаючи його з собою.


Існував і інший спосіб прихопити з собою будинкового - забрати з колишнього будинку віник. При цьому спочатку вимітали сварок зі старої хати і спалювали його, а потім тим же віником підмітали в новому будинку. Після цього старий віник спалювали. Забути його в колишньому будинку вважалося дуже поганою прикметою.


Деякі господині досі прихоплюють з собою старий віник і залишають мисочку з їжею, щоб задобрити домовика. Найчастіше такі дії відбуваються символічно і повинні послужити сприятливим стартом життя в новому будинку. Хоч багато повір'їв і прикмети старовини сьогодні не сприймаються всерйоз, вдумливе ставлення до новосілля залишається.


Якщо Ви хочете здійснити переїзд в новий будинок, дотримуючись правил і розпорядження предків, скористайтеся сучасною інтерпретацією древніх повір'їв. Замість кішки і півня в новий будинок можна принести їх статуетки або зображення, на двері повісити вінок, а ще - спекти (або купити) коровай! Головне, подбайте, щоб серед гостей були тільки люди з чистими помислами, щире охочими вам щастя. Тоді удача і достаток гарантовано оселяться у Вашому домі.


Щасливого новосілля!

Супутні товари

Термокружка ZIZ Випий чаю
В закладки
+
-10%
Подарунковий набір ZIZ Наповни (гіфтбокс)
В закладки
+
Закрити