Закрити
Немає облікового запису - зареєструйтесь
Забули пароль?
Закрити

Закрити
Кошик0
Пошук
Кабінет0

Подарунок на День Народження

1608 0 23.09.2021

День народження - свято дитинства, улюблений день в році, урочистість оповита таємничим чарами, коли здається, що будь-які бажання здійсняться, варто тільки захотіти. Дітвора проводить довгі місяці в нестерпному чеканні цього дня і схвильовано мріє про майбутні подарунки; дорослі ж часто зустрічають його з прихованим смутком як ознака незворотного ходу часу. Як би не ставився кожен з нас до власного дня народження, все ми вважаємо його чимось неминучим. Але чи було так завжди?

Сьогодні день народження сприймається як один з головних свят у році, адже це - особливе, особисте свято. Складно уявити наше життя без цього дня, наповненого радісними привітаннями близьких і друзів. Проте, ще кілька століть назад відзначати день своєї появи на світло нікому не приходило в голову. Дана традиція стала набувати популярності лише в останні пару століть. Проте, передумови до святкування дня народження можна відшукати ще в дохристиянські часи.


Стародавні єгиптяни, наприклад, пишно святкували день народження свого правителя - фараона, якого вважали сином бога сонця Ра. Схожа традиція існувала і в Стародавній Греції: її жителі святкували дні народження своїх богів - мешканців Олімпу. Згодом такої честі стали нагороджатися не тільки верховні правителі і боги, а й смертні (хоч і далеко не прості).

Так, в Єгипті стали влаштовувати бенкет на честь днів народження видатних діячів і воїнів, в той час, як звичайні громадяни і жінки не могли навіть думати про подібні почесті. Згідно з древніми літописами, першою жінкою, яка відзначила свій день народження, стала цариця Клеопатра ІІ. Греки і собі влаштовували свято на честь народження глави родини, не приділяючи жодної уваги жінкам, молодим юнакам та дітям.

У ці давні часи саме свято проходило дивно звично для нас з вами - гучне застілля, пишний бенкет і загальні веселощі стали невіднятними атрибутами дня народження. Крім того, язичники вірили в особливу вразливість і чутливість людини в цей день до дії потойбічних сил: як добрих, так і злих духів. Саме тому його прагнули оточити лише близькими людьми та доброзичливцями, а також читали різні заклинання, волаючи до допомоги добрих сил, і закликали удачу численними обрядами та ритуалами.

Частина цих язичницьких звичаїв залишається актуальною і сьогодні. Традиційні свічки на святковому торті, наприклад, символізують древнє вогнище на жертовному вівтарі, являють собою очищувальну вогняну стихію - один з найсильніших оберегів від зла. Швидше за все, язичницьке коріння мають і звичаї тягнути за вуха, клацати по лобі або пороти іменинника, поширені в різних країнах світу.

Саме язичницький характер свята привів до його занепаду з появою християнства. Бурхливі узливання і «бусурманські» ритуали активно відрізались Церквою. Відтепер святкувати належало лише один день народження - Різдво Христове. Згодом отримав поширення звичай відзначати духовне народження людини (хрестини) і, відповідно, день народження його покровителя (іменини).


Багато століть поспіль днем ​​народження людини нехтували, вважаючи його нічим не примітним. Цієї позиції сприяла християнська мораль: згідно з її засадам, прихід в гріховний світ аж ніяк не вважався приводом для радості, в той час, як звільнення від усіх земних печалей, тобто смерть, має зустрічатися щасливо і вдячно.

Проте, в період Реформації з'явилася мода відзначати не тільки День Ангела, а й день народження. Спершу цю екстравагантну ідею втілили в життя королі та придворна знать, не бажаючи упускати привід для чергового пишного свята. Пізніше традиція святкувати день народження поширилася і на дітей. Першою країною, масово вкоренилися цей звичай, стала Німеччина. Саме німці почали вітати з днем ​​народження діточок, незалежно від їх статі.

До України день народження прийшов пізно, тільки в XIX столітті. Як і в європейських країнах, привілеєм відзначати це свято від самого початку мала тільки царська сім'я. Згодом вона поширилася і на багатих дворян, в той час, як чернь все ще задовольнялася святкуванням іменин.

З приходом Революції, святкувати День Ангела стало неможливо через які панують у країні антирелігійних переконань. Так політичні перипетії посприяли укоріненню дня народження серед російського народу.

Сьогодні день народження святкують повсюдно. У кожній країні існують свої, особливі звичаї, пов'язані з цим дивовижним святом, але всі вони мають на меті привернути щастя і добробут в життя «новонародженого». Традиційна пісенька "Happy Birthday to You" вважається найпопулярнішою піснею в світі, а значить, день народження - свято для всіх народів і культур з великим майбутнім.

Супутні товари

Годинник ZIZ Астра
В закладки
+
Повербанк ZIZ Сердечко 10000 мАг
В закладки
+
Гаманець ZIZ Фламінго
В закладки
+
Закрити