Закрити
Немає облікового запису - зареєструйтесь
Забули пароль?
Закрити

Закрити
Кошик0
Пошук
Кабінет0

Що подарувати на Гелловін?

1292 0 27.09.2021

Свят багато не буває. Очевидно, саме з цієї причини в нашій країні знаходять велику популярність свята, нетрадиційні для пострадянського простору і прийшли до нас з Європи і Північної Америки. Серед найбільш прижилися - романтичний День святого Валентина і, звичайно ж, моторошно веселий Гелловін!

Це свято з дивною назвою ще десяток років тому був майже нікому не відомий і зустрічався, мабуть, лише в сюжетах розкручених американських фільмів. Спостерігати за дітьми, вбраними в костюми відьом, привидів, чортиків і іншої нечисті було потішно, однак уявити собі подібна хода в звичних оку декораціях - здавалося майже неможливим.

Проте, з кожним роком Гелловін набуває все більше прихильників і в нашій країні. Масові гуляння з приводу Дня всіх святих, як ще називають це свято, стають звичним атрибутом кінця жовтня. Безліч клубів, пабів і інших розважальних закладів влаштовують тематичні костюмовані вечірки, де не проти повеселитися молодь. Більш того, традиційне для американців, але незвичне для нас свято проникає навіть в школи і університети.

Все більше людей долучаються до традиції моторошнуватих перевтілень, але все так само мало хто з них знає, звідки вона з'явилася. Що ж це за свято таке, Гелловін?


Святкування цього яскравого свята випадає на 31 жовтня. Незвичне слов'янському вуху назву Гелловін (Halloween) виникло в результаті скорочення від «Вечір всіх святих» (All Hallow's Evening або All Hallow's Eve), оскільки останній день жовтня передує Дню всіх святих - 1 листопада.

Така назва цього свята викликає подив у людей, знайомих з атрибутикою і традиціями Хелловіну. Насправді суть і історія цього свята не мають нічого спільного з шануванням святих. Більш того, католицька церква постійно намагалася знищити язичницькі обряди Хелловіну, які беруть свій початок ще з кельтського свята під назвою Сайман. Спочатку Сайман - це свято закінчення збору врожаю, однак містична і окультна атрибутика цього свята схожа з сучасними традиціями Хелловіну.

Стародавні кельти вірили, що в ніч з 31 жовтня на 1 листопада кордону між реальним світом і світом містичним стираються. Це дозволяє душам померлих, злим духам і іншим потойбічним гостям бродити по землі і «жартувати» над мешканцями світу живих. Щоб захиститися від цих непрошених візитерів, з'явився звичай надягати маски і костюми злих істот, таким чином маскуючись від них. Крім того, відзначаючи завершення збору врожаю, на Сайман палили багаття, залучаючи до місць гулянь безліч комах і, як наслідок, - зграї кажанів. Ці похмурі ссавці сьогодні широко відомі як символи Хелловіну, поряд з іншими атрибутами Сайман - страшилом і гарбузами.

У Північну Америку звичаї Хелловіну проникли разом з іммігрантами з Ірландії, Англії і Шотландії. У Європі ще в середні століття була поширена святкова хода від хати до хати переодягнених дітлахів, що випрошують у господарів частування. Схожі традиції є у ​​багатьох народів: американське «trick-or-treating» ( «солодощі або гидота») нагадує українські «колядки» з переодяганням і ритуальною ходою по сусідах.

Ще одна характерна особливість Хеллоуїна - «ліхтар Джека» ( «Jack-o-lantern»). Так в англомовних країнах називають гарбузові лампи з вирізаною страшної гримасою - звичний для багатьох шанувальників американської культури атрибут. Давня легенда говорить про хитрого селянина Джека, що зумів обдурити самого диявола і виторгувати у нього власну душу. Диявол не зміг забрати душу Джека в пекло, але і дорога до раю старому шахраю була закрита. Після смерті старця його душа залишилася бродити по світу в непроглядній пітьмі з єдиним дороговказом вогником - маленьким вуглиною в порожнистім гарбузі.

Попри моторошнувату атрибутику, Гелловін - свято веселе і навіть доброзичливий. Маски та карнавальні костюми чудовиськ, що наводять жах на марновірних обивателів, виникли як інструмент захисту від злих сил і духів, а не спосіб їх прославлення. Більш того, дух Хелловіну, який панує в американських передмістях, просочений позитивом і щедрістю - напередодні цього «страшного» свята жителі запасаються цукерками і солодощами, щоб як слід побалувати маленьких «чудовиськ».

В Україні Гелловін поки тільки набирає обертів, в основному, серед молоді. Це і зрозуміло, молоді люди раді будь-якого приводу повеселитися! Гелловін - це чудова можливість перевтілитися в улюбленого кіношного героя або відому особистість, а ще - пора чудес і моторошних веселощів. Всім веселого Хелловіну!

Супутні товари

Закрити